29 Mart 2024 Cuma

MEDENİ HUKUK DERSİ ÖĞRENCİLERİNE YAPAY SOYBAĞI SORULARI


Soru I : Aşağıda verilen olaylarda evlat edinme mümkün müdür? Evlat edinmenin şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediğini değerlendiriniz. 

1. Ahmet 32 yaşında, karısı Zeynep 29 yaşındadır ve 4 yıllık evlidirler. 2 yaşında bir kızları vardır. Ahmet ve Zeynep 5 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

2. Ahmet 52 yaşında, karısı Zeynep 50 yaşındadır ve 30 yıllık evlidirler. 3 kız, 3 erkek olmak toplam 6 çocukları vardır. Ahmet ve Zeynep 15 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

3. 27 yaşındaki Ahmet tek başına yaşamaktadır ve babasından kalan serveti bitirmekle meşguldür. Ahmet 5 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

4. Ahmet 32 yaşında, karısı Zeynep 31 yaşındadır ve 7 yıllık evlidirler. Çocukları yoktur. Ahmet ve Zeynep 15 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

5. Ahmet 32 yaşında, karısı Zeynep 31 yaşındadır ve 3 yıllık evlidirler. Çocukları yoktur. Ahmet ve Zeynep 5 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

6. Ahmet 42 yaşında, karısı Zeynep 40 yaşındadır ve 20 yıllık evlidirler. Ancak, Zeynep son 3 yıldır evi terk etmiş ve nerede olduğu bilinmemektedir. Ahmet 13 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

7. 37 yaşındaki Ahmet duldur ve eski eşinden 7 yaşındaki kızı Çiğdem’le yaşamaktadır. Ahmet 15 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

8. 35 yaşlarındaki Seyfi ve Can, toplumsal yapıya aykırı olarak birlikte hayat sürmektedirler. 5 yaşındaki Burakcan’ı birlikte evlat edinmek istemektedirler.

9. 35 yaşlarındaki Seyfi ve Can, toplumsal yapıya aykırı olarak birlikte hayat sürmektedirler. 5 yaşındaki Burakcan’ı sadece Seyfi evlat edinmek istemektedir.

10. 27 yaşındaki Ahmet, 26 yaşındaki Zeynep’le evlendiğinde, Zeynep’in eski eşinden kızı Çiğdem 2 yaşındadır. Ahmet, 28 yaşına geldiğinde Çiğdem’i evlat edinip nüfusuna geçirmek istemektedir. 

11. 37 yaşındaki Ahmet, 36 yaşındaki Zeynep’le evlendiğinde, Zeynep’in eski eşinden kızı Çiğdem 2 yaşındadır. Ahmet, 38 yaşına geldiğinde Çiğdem’i evlat edinip nüfusuna geçirmek istemektedir. 

12. 27 yaşındaki Ahmet, 26 yaşındaki Zeynep’le evlendiğinde, Zeynep’in eski eşinden kızı Çiğdem 2 yaşındadır. Ahmet, 29 yaşına geldiğinde Çiğdem’i evlat edinip nüfusuna geçirmek istemektedir. 


Soru II : Halen 43 yaşında olan Behzat ile Müzeyyen 25 yıldır evlidirler ve 20 yaşında Musacan ve 10 yaşında İsacan adında çocukları vardır. Behzat’ın kardeşi Harun’un üç kız çocuğu vardır. Behzat bunlardan beş yaşındaki Çiğdem’i iki yıldan beri kendi evinde çocukları ile birlikte bakıp gözetmiş, sonunda bunu evlat edinmek istemiş; Çiğdem’in ana ve babası bunu kabul etmiş, fakat Müzeyyen buna karşı çıkmıştır. Behzat’ın Çiğdem’i evlat edinmesi mümkün müdür? Evlat edinmenin koşulları açısından açıklayınız.


Soru III : 3 yıldır evli olan ve 2 yaşında bir ço­cukları bulunan 32 yaşındaki Adem ile 35 yaşındaki Zerrin, 6 yaşındaki Kazım’ı evlat edinmek istemektedir. 

1. Adem ile Zerrin, Kazım’ı tek başlarına evlat edinebilirler mi?

2. Adem ile Zerrin’in 3 yıldır evli olmaları Kazım’ı evlat edinmelerine engel midir? 

3. Adem ile Zerrin’in kendi çocuklarının olması Kazım’ı evlat edinmelerine engel midir?

4. Kazım’ın evlat edinilmesi için, öz anne ve babasının rızası gerekli midir?

5. Mahkemenin evlat edinme kararı verebilmesi için, Kazım’a Adem ve Zerrin’in ne kadar süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması gerekir? 


Soru IV : TMK m.313’de aranan şartların var olduğunu varsaydığımızda aşağıda verilen olaylarda evlat edinme mümkün müdür? 

1. Ahmet 52 yaşında, karısı Zeynep 49 yaşındadır ve 24 yıllık evlidirler. 22 yaşında bir kızları vardır. Ahmet ve Zeynep 25 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

2. Ahmet 52 yaşında, karısı Zeynep 50 yaşındadır ve 30 yıllık evlidirler. 3 kız, 3 erkek olmak toplam 6 çocukları vardır. Ahmet ve Zeynep 40 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

3. 38 yaşındaki Ahmet tek başına yaşamaktadır ve babasından kalan serveti bitirmekle meşguldür. Ahmet 19 yaşındaki Burakcan’ı evlat edinmek istemektedirler. 

Hiç yorum yok: