29 Mart 2024 Cuma

TRÜ HF 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNE MİRAS HUKUKU SORULARI

 

Arkadaşlar, 

Aşağıdaki soruların cevapları derste çözümlenecektir. Derse gelmeden önce soruları çözmeniz önerilir. 

Öğr. Gör. Hüseyin Cem ÇÖL 



MİRAS HUKUKU SORULARI


Soru I : Aşağıdaki olaylarda miras bırakan mirasçı atamadan ölmüştür. Terekeyi mirasçılar arasında paylaştırınız.

1. Ana A ölmüştür. İki çocuğu B ve C’den sadece C hayattadır. Ölen oğlu B’nin, boşandığı D’den bir oğlu E vardır. E’nin F ile olan evlilik dışı ilişkisinden olan oğulları G ve H hayattadır. A ölüme bağlı tasarruf yapmamıştır. 

2. A öldüğünde oğullarından C hayattadır. Oğlu B, miras bırakan A’dan önce ölmüştür. Onun oğlu E’de A’dan önce ölmüştür. E’nin oğulları G ve H hayattadır. 

3. Miras bırakan A öldüğünde oğlu B ve kızı C hayattadır. Oğlu D kendisinden önce ölmüştür. Oğlu B’nin kızları F ve G hayattadır. 

4. Miras bırakan öldüğünde üç çocuğu A, B ve C sağdır. Mirasbırakan yaptığı vasiyetname ile A’yı mirasçılıktan çıkarmıştır. A’nın altsoyu yoktur. Mirasbırakanın anası D ve kardeşi F hayattadır. 

5. Miras bırakan M öldüğünde, oğlu A, kendisinden önce ölen kızı B’nin iki çocuğundan D ve yine kendisinden önce ölen diğer kızı C’nin torunu S hayattadır. S, miras bırakandan önce ölen oğulları B ve C’nin çocukları olan F ve K’nın evlenmesinden doğmuştur. 

6. Altsoyu olmayan A bir trafik kazasında ölmüştür. A’nın anası B, babası C hayattadır. A’nın üç kardeşi D, E ve F’de hayattadır. Baba C’nin birinci evliliği Y’den olma G ve H isimli iki çocuğu daha vardır. 

7. Miras bırakan A’nın altsoyu yoktur. İkinci zümredeki kök başları da C ve B miras bırakandan önce ölmüştür. C ve B’nin müşterek çocukları D, E, F’de miras bırakandan önce ölmüştür. F, Z ile evliliğinden iki çocuğu P ve R’de miras bırakandan önce ölmüştür. C’nin Y ile olan evliliğinden G ve H hayattadır. Y ve Z de sağdır. 

8. A, altsoy bırakmadan ölmüştür. A’nın ana babası da kendisinden önce ölmüştür. İkinci zümrede iki erkek kardeşi B ve C hayattadır. Kız kardeşi D, kendisinden evvel, altsoyu olmadan ölmüştür. 

9. Alt soyu olmayan M öldüğünde, ana bir kardeşi (yarım kan kardeşi) S ve ana baba bir kardeşi L hayattadır. Mirasbırakanın anası A ve babası B kendinden önce ölmüştür. 

10. Miras bırakanın baba tarafından büyükbabası A ve amcası E, ana tarafından büyük babası C ve büyük anası D ve dayısı F’nin kızı G hayattadır. 

11. Miras bırakanın birinci ve ikinci zümrede mirasçısı yoktur. Üçüncü zümrede baba tarafından büyük anası B, büyük babası A, amcası E, ana tarafından büyük babası C hayattadır. Büyük anası D miras bırakandan ölmüştür. 

12. Miras bırakanın birinci ve ikinci zümrede mirasçısı yoktur. Üçüncü zümrede baba tarafından olan büyük ana B ve büyük baba A altsoy bırakmadan ölmüştür. Ana tarafından olan büyük ana D ve büyük baba C hayattadır. 

13. Miras bırakanın birinci ve ikinci zümrede mirasçısı yoktur. Üçüncü zümrede baba tarafından olan büyük ana B ve büyük baba A altsoy bırakmadan, ana tarafından da büyük baba C altsoy bırakmadan ölmüştür. Ana tarafından olan büyük ana D hayattadır. 

14. A ve B evlidirler. B’nin birinci evliliğinden C isimli bir oğlu vardır. B ölmüştür. A da B’nin ölümünden bir süre sonra ölmüştür. A’nın altsoyu yoktur. C, A’nın mirasçısı olur mu?

15. A ve B evli iken A ölmüştür. A’nın ölümünden kısa bir süre sonra da A’nın babası C ölmüştür. B, C’den miras payı alabilir mi?

16. A ve B evlidirler. Bu evlilikten iki çocukları C ve D hayattadır. Ayrıca B’nin birinci evliliğinden olan oğlu E hayattadır. B, A’dan önce ölmüştür. A’nın ölümü halinde kimler A’ya mirasçı olurlar?

17. Miras bırakan öldüğünde birinci evliliğinden olan oğlu A ve E ile evliliğinden olan çocukları B ve C hayattadır. Kimler hangi paylar üzerinden mirasçı olur. 

18. Miras bırakan öldüğünde eşi E, anası A ve kardeşi C hayattadır. Baba B, kendisinden önce ölmüştür. 

19. Miras bırakan öldüğünde eşi E ve büyük anası B hayattadır. 

20. Miras bırakan öldüğünde eşi E ve üçüncü zümreden ana tarafından büyük anası A, teyzesi T, baba tarafından büyük babası D ve amcasının oğlu F hayattadır. 

21. Miras bırakan öldüğünde eşi ve amca ve teyze çocukları kalmıştır. 



Soru II : Aşağıdaki olaylarda mirasçıların yasal miras payı, saklı payı ve mirasbırakanın tasarruf oranı nedir?

1. Mirasbırakan M’nin eşi E, çocukları B ve C hayattadır. 

2. Mirasbırakan A öldüğünde tek oğlu B hayattadır. 

3. Mirasbırakan A’nın ölümünde sadece üç çocuğu sağdır : A, B ve C.

4. Mirasbırakan öldüğünde oğlu A hayattadır. Ayrıca kendisinden önce ölen oğlu B’nin oğlu C ve B’nin kendisinden önce ölen oğlu D’nin iki oğlu F ve G hayattadır. 

5. Mirasbırakanın ana ve babası hayattadır ve mirasbırakanın birinci zümreden mirasçısı yoktur. 

6. Mirasbırakanın sadece babası B ve erkek kardeşi C hayattadır. 

7. Mirasbırakan öldüğünde mirasbırakanın anası A sağdır. Erkek kardeşlerinden C hayattadır. Diğer erkek kardeşi D ise kendisinden önce ölmüştür. Erkek kardeşi D’nin iki kızı F ve G hayattadır. Babası B’de mirasbırakandan önce ölmüştür. 

8. Mirasbırakan öldüğünde sadece ana sağdır. Baba ölmüştür ve altsoyları yoktur. 

9. A öldüğünde eşi ve iki çocuğu sağdır.

10. A öldüğünde eşi ve anası sağdır. 

11. A öldüğünde geride eşi ve kızkardeşi kalmıştır. 

12. A öldüğünde eşi ve amcasının oğlu hayattadır. 


Soru III:  Aşağıdaki miras sorularını cevaplandırınız. 

1. A, kızı B’nin C ve D isimli çocuklarından D’yi evlat edinmiştir. A öldüğünde kızı B’den başka, oğlu E, ayrıca torunları C ve D hayattadır. Miras paylarını belirtiniz. 

2. Mirasbırakan A, C’yi evlat edinmiştir. Ölümünde A’nın altsoyu B, B’nin iki oğlu T1 ve T2 ve evlat edinilen C hayattadır. Miras paylarını belirtiniz. 

3. Mirasbırakan A’nın B ve E isimli iki çocuğu vardır. B’nin evlilik dışı doğan C ve D isimli iki çocuğu olmuştur.  A, bu çocuklardan D’yi evlat edinmiştir. B, A’dan evvel ölmüştür. Miras paylarını belirtiniz. 

4. Mirasbırakan A öldüğünde iki kardeşi B ve C hayattadır. Mirasbırakan ölmeden önce kardeşi B’yi evlat edinmiştir. Miras paylarını belirtiniz. 

5. Mirasbırakan A, E’yi evlat edinmiştir. A’nın ölümünde ana ve babası sağdır. Miras paylarını belirtiniz. 

6. Mirasbırakan A, kızı B’nin çocuğu C’yi evlat edinmiştir. Kızı B’nin bir çocuğu daha hayattadır. B, mirasbırakan A’dan önce ölmüş, A da B’nin ölümünden kısa bir süre sonra ölmüştür. Miras paylarını belirtiniz. 

7. A, B’yi evlat edinmiştir. B, A’dan evvel ölmüştür. A, B’nin altsoyu yoksa, B’nin ikinci zümre mirasçısı olur mu?

8. A, C’yi evlat edinmiştir. A, daha sonra ölmüştür. A’nın babası D, A’dan sonra ölmüştür. C halefiyet yoluyla A’nın ölümü üzerine D’nin mirasçısı olur mu?

9. A, B’yi evlat edinmiştir. Daha sonra B’nin, C ve D isimli iki çocuğu olmuştur. B, A’dan evvel ölmüştür. C ve D, A’nın mirasçısı olur mu?

10. A, B’yi evlat edinmiş, B’de daha sonra C’yi evlat edinmiştir. B, A’dan önce ölmüştür. C, halefiyet yoluyla A’nın mirasçısı olur mu?

11. A, B’yi evlat edinmiştir. B’nin babası C ölmüştür. B’nin erkek kardeşi D hayattadır. Kimler hangi payları ile mirasçı olurlar?


Hiç yorum yok: